Strani

Tuesday, February 14, 2012

Andrmolje...

 

Dragi naši nedorasli,


Nastavljamo da sa vama da delimo magican svet detinjstva, da vas podsetimo, ukoliko ste zaboravili, kako je družiti se sa Andrmoljama i Smorovima, koliko je kilav Kilavi Radovan, a koliko nas košta Majstor Kvariš...
I kakve veze uopšte vi imate s pundravcima, neizdržima i drugim andracima, saznacemo zajedno u najnovijem prirucniku za neobjašnjive ljudske porive NE ZNAM ŠTA MI BI.

 

Naša sledeća priča je....

 

ANDRMOLJA


Sićušan ali snažan stvor koji sakuplja svakojake sitnice (po njemu se i one obično nazivaju andrmoljama), mada niko ne zna šta on s njima tačno radi. Pretpostavlja se da živi ispod kreveta, iza najnize police u špajzu ili iza veš-mašine. Naročito voli gumice i olovke, naočare, čarape (uvek ima samo jednu iz para), stranice iz rokovnika i cedulje sa važnim beleškama. Jedni tvrde da od njih prave gnezdo, drugi da ih jede, a treći da se njima samo igra, pošto se nestale sitnice pojave čim prestanete da ih tražite. Njegovo prisustvo izaziva kratkotrajan gubitak pamćenja, tako da se žrtvama desi, na primer, da zataknu olovku za uvo, pa da onda prevrnu čitav stan naglavce tražeći je. Mladunci andrmolja toliko su sitni da se ponekad smeste iznad jezika i pojedu ključnu reč u rečenici, ili sagovornikovo ime. Umeju čak i da se do te mere osile da vam dok pišete ili kucate sede na ruci i gutaju slva ili tera budala štine svakakve pišete da pišete. vas, U njihovom prisustvu ponekad imate onaj baš grozan osećaj da ste nešto zaboravili, ali ne možete da se setite šta.
Andrmolja se najlakše možete rešiti velikim spremanjem, kako u stanu, tako i u glaviavi.

 

Iz pera Aleksandra Milajica, graditelja kula u vazduhu na temeljima suve istine, i cetkice Bojane Dimitrovski, koja i dalje tvrdi da ne ume piscima da cita misli, a oni joj ništa ne veruju.

 

Koliko su ilustracije za knjigu dobre zna i žiri 45. Zlatnog pera Beograda i Politikinog zabavnika (http://www.ulupuds.org.rs/pop%20up/45%20zlatno%20pero/nagrade.htm). Ako NE ZNATE ŠTA IM BI, prelistajte knjigu sami, a mi smo je za Vas uradili u mekom i tvrdom povezu

 

 

Vaša,

Mladinska knjiga Beograd

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment